Overlast in Apeldoornse wijken neemt fors toe

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 19 juni 2024, 13:22
air 20240619 overlast criminaliteit lacie
Foto: Lacie

Het aantal meldingen van overlast in wijken bij de politie is in Apeldoorn flink toegenomen. Terwijl omliggende plaatsen zoals Deventer (280), Ede (224) en Barneveld (111) relatief lagere aantallen hebben, steekt Apeldoorn met 503 meldingen in mei 2024 er met kop en schouders bovenuit.

Geluidsoverlast, verminderde privacy, drank- en drugsgebruik en ruzies die zelfs uitmonden in vechtpartijen. Dit overkomt de Apeldoornse Gerjan en zijn buren in de wijk Apeldoorn Zuid. De overlast komt van één specifiek huis, maar onrust in wijken is een veelvoorkomend probleem.

Autoriteiten pakken de problemen snel op, maar op lange termijn lukt dit niet altijd. ‘De politie neemt het gelukkig heel serieus, dus die komen ook op het moment dat we bellen. De Goede Woning heeft te maken met de privacywet, dus zij zijn wat voorzichtig met het doen van mededelingen hierover.’

Het centrum van Apeldoorn en Apeldoorn Zuid zijn de wijken met de meeste meldingen. In het centrum waren er 97 meldingen in 2024 en in Zuid 93. Dit is een flinke stijging vergeleken met vorig jaar, toen er in Zuid nog 49 meldingen waren en in het centrum 63.

‘We voelen ons beroerd door de situatie, vooral omdat we er zo weinig aan kunnen doen. Ik voel me niet veilig en dat merken mijn buren ook. Vaak slaap ik maar twee uur per nacht. De situatie heeft zelfs geleid tot de verhuizing van mijn buurvrouw, die veertien jaar in de woning heeft gewoond, omdat ze het niet meer aankon. Dat vond ik heel schrijnend.’

De Goede Woning heeft de melding opnieuw opgepakt en is met de betrokkenen in gesprek gegaan om een lange termijn oplossing te vinden.

air 20240619 overlast vuilnis stef kars

Deel dit bericht: