Groen en biodiversiteit leidend in Apeldoorns groenbeleid

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars |
air 20231114 boomplantseizoen beheer en onderhoud apeldoorn
Foto: Beheer en Onderhoud Apeldoorn

Regelmatig besteden wij aandacht aan het groen in onze gemeente en dankzij informatie die Michiel Bruins van de gemeente Apeldoorn, afdeling Beheer en Onderhoud, deelt, kunnen we dat ook doen. Maar wat doet de afdeling Beheer en Onderhoud nu precies?

Wellicht bestaat nog het beeld van een schoffelende gemeentemedewerker in de plantsoenen. En hoewel dat onderhoud natuurlijk nog altijd belangrijk is, zijn de taken nu veel omvangrijker. Zodra je je eigen erf verlaat, bevind je je in de openbare ruimte en daar begint ook het werk van beheer en onderhoud.

“De openbare ruimte is eigenlijk alles in onze gemeente. Denk dan aan het groen, de wegen, de riolering maar ook de begraafplaatsen en parkeergarages,” vertelt Michiel Bruins. “Bij elkaar opgeteld vertegenwoordigt die openbare ruimte een waarde van 2 miljard (!) euro. Dan praat je voor de wijken al over 1000 hectare groen. Ook zijn Denneheuvel en Berg en Bos samen goed voor 700 hectare. Daarnaast heeft de gemeente Apeldoorn een omvangrijk buitengebied,” vertelt Michiel met liefde voor het vak.

Tegenwoordig zien we in Apeldoorn steeds meer wilde bloemen en planten, vooral in de bermen. Niet alleen mooi om te zien, maar ook zeer zinvol. “Het idee hiervoor is ontstaan vanwege een afname in biodiversiteit. In het verleden werd vaak gegrepen naar de gifspuit om problemen als plagen en ziekten in de natuur tegen te gaan, maar dat is dan ook vaak weer schadelijk voor andere planten en diersoorten. Met de wilde bloemen en planten kun je die bestrijding ook op een natuurlijke manier doen. Bovendien wordt met meer groen en goede beplanting ook het water beter in de grond vastgehouden. En groen en water zorgen voor minder hittestress.”

Het is duidelijk dat Michiel goed thuis is in de materie. Hij noemt een paar voorbeelden: “De Japanse Duizendknoop is lastig te bestrijden en de eikenprocessierups zorgt elk jaar weer voor de nodige overlast.” Meer biodiversiteit betekent ook een betere leefomgeving voor vogels. Die verorberen dan weer meer eikenprocessierupsen en dan is er dus sprake van natuurlijke bestrijding. Dat is allemaal dermate succesvol dat Apeldoorn dit jaar is genomineerd voor de ‘Bovenste Beste Bermbeheerder’. Ja, deze award is een erkenning voor het werk van de 300 vakmensen bij Beheer en Onderhoud. Dus laat je stem gelden en stem Apeldoorn naar de overwinning.”

Inmiddels heeft Michiel Bruins er 7,5 jaar opzitten bij Beheer en Onderhoud en is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Die uitdaging behelst de stap van beheer naar ontwikkelen. Hoe kunnen we ruimte bieden aan woningen en ook het groen versterken? Hoe kan het voorzieningenniveau op peil blijven en sociale vraagstukken worden opgelost? Een mooie uitdaging, want er zal op termijn veel gebouwd gaan worden in onze gemeente.

Deel dit bericht: