Petitie ‘echte burgerparticipatie’ bij ontwikkeling Zuidrand Apeldoorn

Regionieuws

Regio | Door: Donya Tijdink |
1000082283
Foto: Floris van den Broek
Foto: Floris van den Broek

De plannen om in het gebied Stadsrand Zuid in de gemeente Apeldoorn een woningbouwlocatie te ontwikkelen (nieuwe woonwijk Beekbergsebroek) zorgt bij een grote groep inwoners van dit gebied voor grote bezorgdheid over een aantal zaken hieromtrent. Om deze zorgen kenbaar te maken bood George Westerduin namens deze inwoners donderdag jl. een petitie aan. Deze werd namens de gemeenteraad in ontvangst genomen door burgemeester Ton Heerts, als voorzitter van de raad.

Stadsrand Zuid is het gebied ten zuiden van de A1, tussen de Arnhemseweg en de A50 en wordt gekenmerkt door veel groen en weilanden. De ontwikkeling van deze bouwplannen in het betreffende gebied zijn omschreven in de zogenaamde ‘Omgevingsvisie’ en bestaat uit de concepten ‘De mooiste stadsrand’ en ‘Wonen aan het woeste woud.’

De bezorgde groep mensen die voor het grootste deel woonachtig zijn in Klarenbeek en de omliggende dorpen willen met deze petitie kenbaar maken dat zij meer betrokken willen worden bij de bouwplannen in hun woon- en leefomgeving. Zij wensen actiever mee te kunnen doen in ontwikkelingsprocessen als deze: actief meedoen, meedenken en meebeslissen. De tot nu toe 883 petitie-ondertekenaars voelen zich hierin  gepasseerd en doen middels deze petitie een verzoek aan de gemeenteraad om meer burgerparticipatie.

Petitie-aanbieder George Westerduin verwoordt de bezorgde inwoners als volgt: “De dorpen rondom Klarenbeek en omstreken mogen niet opgeslokt worden door Apeldoorn zelf. Wij vinden transparantie en duidelijkheid belangrijk. Wat we willen is een ander plan en wat wij vragen is om ‘the right to challenge’ daadwerkelijk ook toe te passen. De petitie zoals we die hier nu hebben is een uiting van een ongelooflijk diep onbehagen gevoel en dat moet u serieus nemen. Het is niet alleen in gesprek gaan maar meedoen, meedenken en meebeslissen. Als u dat ter harte neemt dan is het goed,” aldus Westerduin.

Samen 1 TV maakte een verslag en sprak met George Westerduin.

1000082283
Foto: Floris van den Broek
air 20240622 zuidrand apeldoorn gemeente apeldoorn 3
Foto: Gemeente Apeldoorn
air 20240622 zuidrand apeldoorn bvr adviseurs ruimtelijke ontwikkeling1
Foto: BVR Adviseurs Ruimtelijke Ontwikkeling
air 20240622 zuidrand apeldoorn bvr adviseurs ruimtelijke ontwikkeling2
Foto: BVR Adviseurs Ruimtelijke Ontwikkeling
1000082290
Foto: Floris van den Broek

Deel dit bericht: