Als bedrijf kun je nadenken over verbouwen, maar daar wordt meestal van gezegd dat dit meer in de papieren gaat lopen dan inzetten op nieuwbouw. Dit levert immers een nieuw gebouw op dat schoon, efficiënt en ook belangrijk: duurzaam is. Toch is het begrip dat verbouwen ‘duur’ zou zijn een relatief begrip. Verbouwen en opknappen kan ook betekenen dat de waarde van het pand toeneemt, zeker als dit pand op een goede locatie staat. En wat dacht je van het commerciële belang van de locatie? De klant weet immers al jaren waar je zit en ook voor het personeel is het een vertrouwde plek. Allemaal zaken die een positieve invloed hebben op de omzet.
Ook bij de gemeente Apeldoorn is er een omslag in denken gekomen. Niet meer de ondernemer naar het bedrijventerrein jagen, maar stimuleren om op de bestaande locatie te blijven. Zo blijft ook de levendigheid en traffic in een bepaald gebied gegarandeerd. “Tussen al die oude gebouwen liggen parels verscholen,” vertelt Lars Courage, architect van beroep. Het behouden en duurzaam verbouwen of aanpassen van oude bedrijfspanden is eigenlijk per toeval op zijn pad gekomen. Lars Courage is eigenaar van Courage Architecten Apeldoorn en vertelt dat een klant hem in het vizier had met een vraag. “Staan jullie ook open voor transformatie? Dat was even een eyeopener. Het lef van deze klant sprak me wel aan. Van huis uit ben ik daglichtarchitect en ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom de oude manier van bouwen met veel licht verloren is gegaan. Veel werkplekken hebben zelfs tegenwoordig geen ramen meer. Mensen zien bijna geen daglicht meer en dat is simpelweg ongezond en slecht voor de productie.”
Als het aan Lars ligt, moet dat weer terugkomen en dus was de vraag van zijn klant er een die zelfs inmiddels al in de praktijk is gerealiseerd. Het betreft hier een bedrijfspand van een autohandelaar aan de Sleutelbloemstraat. De optie was verhuizen of transformatie. Voor dat laatste werd gekozen en zo ontstond een getransformeerd bedrijfspand met veel glas en licht. Het Personeel ervaart de werkplek weer als nieuw wat een positieve invloed heeft op de beleving en productiviteit. Sinds dit project is Lars gaan nadenken over dit concept. “Je mag gerust stellen dat dit mijn nieuwe missie is geworden. Op deze wijze kan ik me als architect onderscheiden. Eigenlijk ben ik nieuwbouwarchitect, maar deze nieuwe aanvullende strategie is een win-winsituatie. Oude panden blijven behouden waardoor het karakter in het straatbeeld behouden blijft en de ondernemer hoeft niet te verhuizen, wat natuurlijk ook een hele operatie is. En geloof het of niet: zo’n transformatie kan zelfs goedkoper uitgevoerd worden dan nieuwbouw. Dit alles sluit prima aan bij de opdracht om te verduurzamen. Zo profiteert uiteindelijk iedereen,” besluit Lars.
Apeldoorn staat voor een toekomst waarin duurzaamheid en behoud van karakter hand in hand gaan. Met visionairs zoals Lars Courage is de stad klaar om de balans tussen oud en nieuw te vinden.