Traditie en toekomst: Remon Mulder vertelt over de Veluwse Avondmarkt

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 21 juni 2024, 17:21
20240621 veluwse avondmarkt remon mulder
Foto: Rémon Mulder

De Veluwse Avondmarkt in Beekbergen is niet alleen een lokaal begrip maar zelfs landelijk. Deze avondmarkt met ambachtelijke tradities, streekproducten en natuurlijk muziek heeft dat succes te danken aan de vele jaren dat men in Beekbergen zich hiervoor inzet. Marktmeester en organisator Rémon Mulder wordt er zelfs buiten Apeldoorn op aangesproken: “Als ik buiten Beekbergen ben en men ontdekt dat ik daar vandaan kom dan is het eerste wat ze zeggen: Veluwse Avondmarkt.”

“Dat gaat al helemaal terug naar de jaren 50” vertelt Rémon “Toen kwamen een aantal Beekbergse ondernemers bij elkaar om te kijken of er niet iets voor de toeristen was te bedenken. Belangrijk was dat dit een Veluws tintje zou krijgen en zo werd de avondmarkt geboren. In een tijd zonder internet ging men letterlijk de boer op om het evenement te promoten. Dat gebeurde door met en kar met daarop speakers langs de campings te rijden en om te roepen: Hedenavond Veluwse Avondmarkt.” Die eerste editie smaakte meteen naar meer dus een vervolg bleef niet uit. Uiteindelijk werd de avondmarkt omgedoopt tot stichting en het is deze stichting die tot op heden nog steeds de organisatie voor zijn rekening neemt. De moeder van Rémon Mulder zat destijds in het bestuur en dus kreeg Rémon het allemaal met de paplepel ingegoten. Vanaf 12 –jarige leeftijd hielp hij al mee.

Inmiddels is hij Marktmeester en organisator en heeft er nu 3 edities opzitten. Rémon vertelt: “Een groot verschil met vroeger is dat de avondmarkt zich eerst alleen op de Kerkallee afspeelde maar inmiddels met de Dorpstraat, Kerkallee en Papenberg erbij is het hele dorpscentrum er bij betrokken. Iedereen is alweer druk bezig om ook editie 2024 weer tot een succes te maken.” Inmiddels is Beekbergen een nieuwe ondernemersvereniging rijker (genaamd: Bruisende Dorpen) die het evenement ondersteunt met sponsoring en het ontwikkelen van een nieuwe website.

De Veluwse Avondmarkt is op elke donderdagavond, eerste edtie op 4 juli met de afsluiter op donderdag 29 augustus.

20240621 veluwse avondmarkt 03 remon mulder
20240621 veluwse avondmarkt 01 remon mulder
20240621 veluwse avondmarkt 02 remon mulder

Deel dit bericht: