‘Operatie Bail Out’ honoreert moedige piloten Tweede Wereldoorlog

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 21 juni 2024, 17:56
20240621_b-17-bommenwerper_wikipedia.jpg
Foto: Wikipedia

Dit jaar brengt ‘Nederland Operatie Bail Out’ , een eerbetoon aan de moedige bemanningen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven riskeerden tijdens noodlandingen. Vanaf Teuge Airport, Klarenbeek en Apeldoorn (Lieren) vinden herdenkingsactiviteiten plaats, waarbij specifieke vliegtuiglandingen zoals die van de Wellington Mk1 Reg: N2894 en de B-17 G Reg: 42-31226 ‘Saint Ten Sinners’ worden herdacht.

Tijdens de oorlog crashten bijna 6.000 vliegtuigen op Nederlands grondgebied, waarbij in totaal zo’n 20.000 bemanningsleden omkwamen. Wanneer een vliegtuig ernstig beschadigd raakte, moest de bemanning een ‘Bail Out’ uitvoeren: een gevaarlijke procedure met kleine ontsnappingsruimtes die vaak in het donker geopend moesten worden. Het vliegtuig stond vaak in brand en was niet meer onder controle; na het springen liepen mannen vaak verwondingen op of werden ze gedood door rondvliegende delen.

‘Onze club doet het ronde bol springen, dat is een ouderwetse manier van parachute springen waarbij je onder een ronde bol recht naar beneden gaat. Dat is heel anders dan de moderne matrassen die vooruitvliegen en veel minder hard op de grond terecht komen. Het is een soort ouderwetse manier van springen die vroeger de normale manier was,’ aldus Roland Prinsen van Parachute Group Holland.

Parachute Group Holland organiseert jaarlijks evenementen om de bemanningen te herdenken die zichzelf met succes hebben gered. Prinsen benadrukt: ‘Het gaat vaak over overleden bemanningsleden, nu willen we juist de succesverhalen onder het voetlicht brengen.’

De stichting financiert alles uit eigen middelen, waarbij hun springers tevens donateurs zijn. Ze prefereren kleine herdenkingen en vermijden publiek vanwege de kosten en administratieve rompslomp bij grootschalige evenementen. Voor updates en meer informatie gebruiken ze hun Facebookpagina en website. Morgenochtend worden er sprongen verwacht vanuit Lieren, rond 9:15 uur.

Deel dit bericht: