De woningnood in Nederland is hoog, met een planning van 900.000 woningen die tegen 2030 gebouwd moeten zijn. Dit vergt meer dan alleen schoolverlaters. Dankzij het Transitiehuis kunnen zij-instromers nu ook de arbeidsmarkt betreden. We spraken met Martien van Reen, directeur van Bouwmensen Apeldoorn en initiatiefnemer van Transitiehuis Gelderland.
“Bouwmensen is een coöperatieve vereniging van bouw- en infra-opleidingsbedrijven met meer dan dertig locaties in heel Nederland. Zij verzorgen en toetsen de opleidingen. Het doel van de aangeboden trajecten is om geïnteresseerden op een duurzame manier op te leiden voor de bouw. Dit houdt in dat zowel in de persoon als de werkgever geïnvesteerd wordt. De persoon zelf krijgt ook begeleiding om in zichzelf te investeren, met aandacht voor persoonlijke situatie en financiële omstandigheden. Uiteindelijk moet dit leiden tot zekerheid van een baan met een goed toekomstperspectief”, aldus Martien van Reen.
Het Transitiehuis, opgezet door Bouwmensen Apeldoorn in samenwerking met de provincie Gelderland, werkt nauw samen met het bedrijfsleven, opleidingsbedrijven in de gebouwde omgeving, branche verenigingen Wijtechniek, Bouwend Nederland, UWV, gemeente Apeldoorn en ROC Aventus. Andere steden in Nederland volgen dit initiatief met belangstelling om het zelf ook toe te passen. In de regio Stedendriehoek is de samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers bekrachtigd met de opening van het eerste fysieke transitiehuis, Transitiehuis Stedendriehoek, gevestigd op het NewTechPark in Apeldoorn. Voor meer informatie kun je op 26 juni terecht bij de Info-avond van Bouwmensen Apeldoorn voor bijvoorbeeld een loopbaangesprek.