Burgemeester van partnerstad Burlington bezoekt Apeldoorn

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 23 juni 2024, 18:40
air abc comité in burlington in 2023
Het comité in 2023

Margaret Meed, burgemeester van partnerstad Burlington in Canada komt in 2025, herdenkingsjaar van 80 bevrijd zijn, naar Apeldoorn. Ze zal in enkele dagen eind april, begin mei een druk programma doorlopen n.a.v. de bevrijdingsactiviteiten.

Haar bezoek kondigt ze aan in een recente nieuwsbrief voor inwoners van Burlington. “Onze stad heeft diepgewortelde verbindingen met partnersteden.” Naast Apeldoorn onderhoudt deze Canadese stad namelijk ook intensieve contacten met Itabashi in Japan. Het komt voort uit een in 1985 ondertekende officiële verklaring waarin Burlington verklaarde onderdeel te willen zijn van wereldgemeenschap die de idealen van de Verenigde Naties omarmen.

Warme contacten

Buiten de hartelijke contacten tussen de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts en de Canadese burgemeester van Burlington, zijn er ook intensieve burgercontacten tussen Apeldoorn en Burlington. Het AB-Comtite heeft in het verleden al zorg gedragen voor een aantal uitwisselingen. Zowel jeugd als volwassenen gingen mee naar Burlington. Het comite is met het orkest de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums ook jaarlijks aanwezig bij de herdenking van de gevallen geallieerde (merendeel Canadeze) soldaten op de oorlogsbegraafplaats Holten. Daar hebben veel soldaten die sneuvelden tijdens de bevrijding van Oost en West-Nederland. Die bevrijding begon met de Operation Cannonshot. Toen staken geallieerde troepen de IJssel over van Gorssel naar Wilp. Ook de herdenking van de bevrijding van Apeldoorn hoort tot een vast programma-onderdeel van het AB-Comite.

Leren kennen

Voor dit jaar staat nog een bezoek in september van een Apeldoornse delegatie aan Burlington en omgeving op het programma. Het bezoek aan Burlington en omgeving is ook bedoeld om contacten te verstevigen met scholen, organisaties en de media. Een en ander tevens ter voorbereiding van de uitwisseling in april-mei 2025. Daarvoor is inmiddels al een heel programma samengesteld. In dat programma zijn niet alleen bezoeken aan historische plekken, zoals de militaire ere-begraafplaats in Holten en de bevrijdingsceremonie in Wageningen, maar ook kennismaing met Apeldoorn, de bestuurderen en een groot aantal Apeldoorners. Het Apeldoorn Burlington Comité onderhoud als organisatie inmiddels al Jaren een bijzondere band tussen Apeldoorn en de stad Burlington in Ontario, Canada. Het comité bestaat uit vrijwilligers die zich intensief inzetten voor het bevorderen van culturele, sociale en economische uitwisselingen tussen de twee steden. Een van de speerpunten is verjonging van het bestuur en het intensiveren van de activiteiten. Vrijwilligers zijn van harte welkom om over hun ideeen te komen praten.

Deel dit bericht: