Langer veilig thuis wonen met slimme sensoren

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars |
air_20240702_veilig-thuis-bliven-wonen_leefsamen.jpg
Foto: Leefsamen

Vanaf 1 juli 2024 kunnen 250 zelfstandig wonende 70-plussers in gemeente Apeldoorn deelnemen aan het project ‘Leefsamen’. Dit initiatief van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland is gericht op het bevorderen van veilig zelfstandig wonen voor ouderen.

Deelnemers aan ‘Leefsamen’ krijgen slimme sensoren in hun woning, zoals rookmelders en deurcontacten, en eventueel een alarmknop. Bij detectie van brand of een val gaat er een alarm af naar de telefoon van de naasten. Reageren zij niet, dan wordt de servicecentrale ingeschakeld. Dit systeem helpt ouderen langer zelfstandig en veilig thuis te wonen.

Het gevoel van veiligheid wordt verder versterkt door een woonscan die Leefsamen uitvoert bij alle deelnemers. Deze scan geeft advies over de veiligheid van de woning, waarna een medewerker de sensoren installeert en uitleg geeft. In 2023 hebben al Apeldoornse ouderen meegedaan en dit jaar zijn er 250 plekken beschikbaar. Ouderen van 70 jaar en ouder ontvangen een brief van de gemeente over het nieuwe project van dit jaar. Meer informatie is te vinden op de website van Leefsamen.

Deel dit bericht: