Stichting Walk of Life nu ook in Apeldoorn

Regionieuws

Regio | Door: Donya Tijdink | | Laatste update: 25 september 2024, 14:46
air 20240925 walk of life
Foto: Walk of Life

Ieder mens doet ertoe en ieder verhaal doet ertoe. Dat is het uitgangspunt van Stichting Walk of Life. Doel is om levensverhalen van ‘mensen zonder netwerk’ op te tekenen en te bewaren in een databank. Het gaat hierbij om daklozen, mensen met psychische problemen en/of verslaafden. Het project wordt nu in samenwerking met ‘Apeldoorn Pakt Aan’ opgezet en zoekt nog vrijwilligers in de regio Apeldoorn.

Stichting Walk of Life werd vorig jaar opgericht door drugspastor Zwanine Siedenburg. Te vaak nog worden mensen na hun overlijden begraven terwijl zij geen sociaal netwerk hadden en dus niemand die nog iets over het leven en karakter van de overledene kan vertellen.

Drugspastor Zwanine Siedenburg maakt dit regelmatig mee. Samen met oud-ombudsman van Amsterdam Arre Zuurmond bedacht ze het project ‘Walk of Life.’ De eerste financiering kwam uit onverwachte hoek. Ze ontmoette bij toeval oud-minister Grapperhaus en vertelde over het project. Hij zorgde dat Siedenburg ermee aan de slag kon.

Op dit moment is Walk of Life actief in Amsterdam, Haarlem, Utrecht én nu ook in Apeldoorn. Doel is een database te vullen met levensverhalen. Mocht iemand sterven, dan is er ook daadwerkelijk iets te vertellen over diens leven.

Marijke Schippers is sinds enkele maanden betrokken bij ‘Walk of Life’ als regiocoördinator Apeldoorn. De oud-basisschooldirecteur heeft inmiddels vier vrijwilligers, maar kan er nog wel een paar gebruiken. Elke regio heeft een coördinator, die een groep vrijwilligers aanstuurt. Vrijwilligers krijgen eerst een gesprek, want niet iedereen is hiervoor geschikt. Schippers vervolgt:  “Veel vrijwilligers voelen betrokkenheid bij deze mensen, maar wat eng is, is jezelf herkennen. We zeggen dan ook: hoor aan, oordeel nooit, maak geen opmerkingen over iemands uiterlijk. Ga uit nieuwsgierigheid in gesprek en wees vrijmoedig. Vrijwilligers krijgen bovendien een training waarin ze leren contact te maken met de doelgroep.”

Mensen zonder netwerk, daklozen, verslaafden, ze behoren tot een kwetsbare doelgroep. “Ieder mens leeft na z’n dood voort in de herinnering van de ander”, zegt Schippers. “Als je niet meer herinnerd wordt, dan ben je echt gestorven. Juist daarom is hun levensverhaal belangrijk. Ieders leven heeft waarde. Het is goed om hen te laten ervaren dat ze van waarde zijn.”

Informatie: Walk of Life Apeldoorn/apeldoornpaktaan.nl

Stichting Walk of Life/walkoflife.nu

air 20240925 walkoflifeapeldoornapeldoornpaktaan
Foto: Apeldoorn Pakt Aan

Deel dit bericht: