Vegavrijdag niet altijd een succes geweest maar….

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars |
air 20241112 vegavrijdag 01 maaike moulijn
Foto: Maaike Moulijn

De afgelopen weken organiseerden vrijwilligers van Vegavrijdag een vega-chocoladeproeverij in samenwerking met Bonbon Specials en een vegan kaasproeverij in samenwerking met het Kaaslokaal en Proeflokaal Het Achterom. De Vegavrijdag blijkt opnieuw een groot succes te zijn. De activiteiten waren zo snel volgeboekt dat gasten op een wachtlijst kwamen te staan. Tien jaar geleden was deze drukte voor de veganistische vrijwilligersorganisatie zeker niet vanzelfsprekend.

Oprichtster Maaike Moulijn herinnert zich hoe lastig het toen was om veganistische maaltijden te vinden in Apeldoorn: “Tien jaar geleden was er nergens veganistisch te eten hier in de stad. De meeste restaurants in de regio boden standaardgerechten aan zoals gebakken ei, kaasplakjes of gezonde paprika’s.” Veel keuze had Maaike dus niet. Toen ze het project oprichtte, kwam het ook maar moeilijk van de grond: “We moesten echt op zoek naar mensen die geïnteresseerd waren. Nu zijn we druk bezig met het vrijhouden van plekken zodat iedereen de kans krijgt om deel te nemen.”

Vaak zijn het dezelfde mensen die deelnemen aan de avonden, vertelt Maaike. “Soms lijkt het wel een race tussen wie de meeste avonden kan bijwonen.” Komende week staat er opnieuw een Vegavrijdag op het programma, dit keer met een vegan driegangen diner. Ook nu geldt weer dat de vraag groot is: “Gisteren hebben we de uitnodigingen verstuurd en nu zijn er nog maar twee plekken over.” Wanneer Maaike merkt dat de aanvragen snel oplopen, probeert zij zo snel mogelijk nieuwe Vegavrijdag-avonden te organiseren zodat ook nieuwe deelnemers de kans krijgen om mee te doen. Dat kan dan op 27 november want dan is de eerstvolgende editie en aanmelden kan via: vegavrijdagapeldoorn@gmail.com

air 20241112 vegavrijdag 02 maaike moulijn

Deel dit bericht: