Tijd dringt voor schip Hermina: “Er staat behoorlijk wat druk op de ketel”

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars |
air 20240726 kanaalde hermina1
Foto: Peter Vlug

Er dreigt opnieuw een historisch schip uit het Apeldoorns kanaal te verdwijnen. Dit keer gaat het om het kaagschip Hermina. Stichting Apeldoorns Erfgoedkanaal zet zich in om dit schip in het kanaal te behouden en is gestart met een inzamelactie. Er moet echter onder tijdsdruk een aanzienlijk bedrag worden opgehaald, anders verdwijnt het schip voorgoed.

De stichting heeft de unieke kans om een historisch erfstuk te redden, omdat de huidige eigenaar bereid is het schip over te dragen. Om dit te realiseren, is een bedrag van 2.400 euro nodig. Via de online inzamelactie kunnen mensen bijdragen met donaties van 12, 20, 100 of 150 euro. Tot nu toe is er al 310 euro opgehaald, maar de stichting heeft nog 33 dagen om de resterende 2.090 euro in te zamelen.

Ook voorzitter Johan van Dijk voelt de druk toenemen: “Er staat behoorlijk wat druk op de ketel. Als deze actie niet slaagt, verdwijnt het schip gewoon uit het kanaal, omdat de volgende koper het zeker niet in Apeldoorn zal houden.” Johan vreest dat een eventuele nieuwe eigenaar elders in Nederland woont en weinig belang heeft bij het behoud van het schip in het kanaal. Toch blijft hij optimistisch: “Wij hebben het recht tot koop tot 31 december, en anders gaat die onder onze neuzen vandaan. Daarnaast ben ik redelijk optimistisch dat de actie zal slagen. Ik heb de hoop dat voldoende inwoners zullen doneren.”

Het kaagschip, gebouwd rond 1915 en inmiddels meer dan 100 jaar oud, heeft een rijke geschiedenis. Ooit werd het gebruikt voor het transport van goederen. Bovendien is het vrijwel zeker dat de Hermina het laatste schip was dat het Apeldoorns kanaal verliet voordat het kanaal definitief werd gesloten voor beroepsvaart. Als dank voor hun bijdrage krijgen alle donateurs volgend jaar een vaartocht aangeboden op het Apeldoorns kanaal. Om te doneren kun je terecht op de website van Stichting Apeldoorns Erfgoedkanaal.

Deel dit bericht: