Sinds kort is het jongeren opiniepanel de lucht in gegaan. Op dit nieuwe platform kunnen jongeren tussen de 16 en 30 jaar oud hun stem laten horen. Hierbij kunnen jongeren hun mening geven over verschillende maatschappelijke thema’s die hun raken. Van klimaat tot politiek, aan de hand van opgestuurde vragenlijsten kunnen jongeren aangeven hoe zij zelf over belangrijke zaken denken. Het uiteindelijke doel is om ook vragenlijsten uit te zenden die meer betrekking hebben op de regio waarbinnen de jongeren woonachtig zijn.
Het jongeren opiniepanel is gemaakt met het idee dat jongeren op een laagdrempelige manier hun invloed moeten kunnen uit oefenen op beleidsmakers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Dit idee is een aantal jaren terug ontstaan en word vanaf vandaag officieel gelanceerd, zo zegt projectleider Aron Woonink “Het idee is ontstaan uit het feit dat jongeren niet veel werden meegenomen in de beleidsvorming van bedrijven, gemeentes en andere organisaties dus hopen wij met dit panel daar verandering in te brengen”. Er blijkt ook voor organisaties veel mogelijkheden in te zitten “Wij zijn al benaderd door verschillende instanties die hun vragenlijsten bij ons hebben neergelegd met de vraag: wat vinden jongeren van thema X. Momenteel hebben wij een paar vragenlijsten over thema’s zoals: luchtkwaliteit, jongeren & vrijwilligerswerk en de blik van jongeren op dementie”. Na het invullen van de vragenlijst krijgen de jongeren ook terugkoppeling om te weten wat er met hun antwoorden wordt gedaan.
Ook voorzitter Johan Lammers van jongeren stichting Williams in gelooft erin dat er bij jongeren veel draagvlak is om mee te praten over maatschappelijke thema’s “Ze vinden het vaak wel fijn om mee te praten over een plek waar ze fijn kunnen zitten. Tot nu toe merken wij ook dat jongeren wel de behoefte hebben om mee te praten over verschillende maatschappelijke thema’s”. Volgens Johan vinden jongeren het thema veiligheid vooral belangrijk. Johan is echter wel van mening dat een enquête niet de beste manier is om jongeren te trekken “Mijn ervaring zegt dat 1 op 1 gesprekken beter werken bij jongeren.”
Momenteel worden er nog alleen landelijke thema’s aangekaart door het opiniepanel, maar het doel van projectleider Aron is om in de toekomst meer in te kunnen zoomen op de regio’s “als meer jongeren erin zitten dan kunnen wij ook op postcode niveau specifieke vragenlijsten gaan uitzenden”.