De gemeente steunt acht verschillende initiatieven om de armoede in Apeldoorn te bestrijden. Dit zijn projecten die niet alleen bijdragen aan armoedebestrijding, maar ook aan gezondheid en inclusie in Apeldoorn. Ook gaat de gemeente door met armoede-aanpakkers die in de wijk zelf actief zijn.
Zeker rond de feestdagen is het goed om even aandacht te besteden aan de minderbedeelden. In Apeldoorn is er een flinke groep mensen die onder de armoedegrens leeft. Gelukkig zijn er een aantal organisaties die zich inzetten om deze mensen te helpen. De gemeente steunt acht van deze organisaties. Deze organisaties houden zich op allerlei verschillende manieren bezig met het welzijn van de mensen in Apeldoorn. Zo helpt Stimenz inwoners die in een sociaal isolement leven met tandzorg. “Wij zijn sinds 2022 begonnen met het tandenproject en helpen hiermee inwoners met chronische gebitsklachten. Het viel ons destijds op dat een aanzienlijke groep inwoners een slecht gebit had en daar niets aan kon doen. Hierdoor durfden sommigen niet te lachen of op sollicitatiegesprek te komen. Daardoor kwamen deze mensen al snel in een sociaal isolement terecht”, zeggen initiatiefnemers Fred Gorter en Marije Beekman. Stimenz zet met dit project in op samenwerking met twee tandartsen in de regio. Wat deze initiatiefnemers vooral raakt, is de impact die de actie heeft op inwoners. “Over het algemeen zien wij dat mensen nog steeds veel moeite hebben met rondkomen, daarom is het mooi om mensen gewoon weer te zien bloeien”, aldus de medewerkers van Stimenz. Om in aanmerking te komen voor deze hulp, moet men dat wel via een begeleider doen. Dit project is namelijk uitsluitend voor inwoners in sociaal isolement.
Ook steunt de gemeente de Kledingbank Sant’Egidio om mensen met weinig geld van kleding te voorzien. Deze organisatie merkt op dat de armoedekwestie in de regio allesbehalve licht genomen moet worden. “Per jaar krijgen wij 4.000 unieke mensen bij de kledingbank. Bijna een derde daarvan zijn zelfs kinderen, dus dat is best heftig als je die cijfers ziet.” Daarnaast is de organisatie ook de stad rondgegaan met een bakfiets vol soep, brood en warme chocolademelk, en ook hierin merken ze dat de armoede in deze regio is gestegen. De kledingbank geeft aan het niet gek te vinden dat er meer vraag is naar deze hulp, kijkend naar de huidige economie. “De boodschappen reizen de pan uit en daarbovenop zijn de energieprijzen ook fors gestegen.” Volgende week maandag organiseert Sant’Egidio een kerstmaaltijd om iedereen in de gemeente een fijne en gezellige kerst te schenken. “Ook in deze dure en koude tijd hopen wij een stuk menselijkheid terug te brengen.”