De vuurwerkverkoop in Apeldoorn gaat weer van start, maar zorgt elk jaar opnieuw voor een dilemma: wel verkoop, maar ook een verbod op het afsteken. In Zutphen geldt dit jaar voor het eerst een vuurwerkverbod, al verwacht burgemeester Wimar Jaeger niet dat de jaarwisseling volledig zonder knallen zal verlopen. “Vuurwerk is een diepgewortelde traditie die je niet zomaar uitbant,” zegt hij.
Desondanks benadrukt Jaeger dat het verbod is ingevoerd om de veiligheid te waarborgen. In Apeldoorn is het vuurwerkverbod al enkele jaren van kracht. Burgemeester Ton Heerts verklaarde destijds dat het tijd kost om de gemeenschap te laten wennen aan een jaarwisseling zonder consumentenvuurwerk. Het verbod werd in juli 2021 aangenomen door de gemeenteraad. De politie en BOA’s maakten toen nog wel bezwaar tegen een algeheel verbod, en ook de burgemeester had moeite met de handhaving ervan. Desondanks wilde Heerts niet ingaan tegen de wens van de gemeenteraad.
In beide gemeenten zien ziekenhuizen jaarlijks slachtoffers met ernstige verwondingen door vuurwerk, vaak als gevolg van illegaal vuurwerk. Het gebruik, opslaan of verhandelen van verboden vuurwerk is niet alleen strafbaar, maar ook levensgevaarlijk. Als je vermoedt dat er illegaal vuurwerk in omloop is, meld dit dan bij de politie via 0900 8844 of anoniem via 0800 7000. In spoedeisende situaties bel je 112.
In Zutphen riskeren overtreders dit jaar voor het eerst een boete van 250 euro. “We gaan niet massaal mensen achternajagen voor elk rotje,” zegt de burgemeester van Zutphen. Om de jaarwisseling feestelijk te houden, is er daarom een licht- en lasershow gepland. In Apeldoorn zijn er twee aftelevenementen op het Zwitsalterrein en het Zuiderpark. Ook via een subsidieregeling probeert de gemeente ervoor te zorgen dat inwoners vuurwerkvrije alternatieven kunnen organiseren om zo de overgang naar 2025 te vieren. Het streven van Apeldoorn is om binnen vijf jaar volledig vuurwerkvrij te zijn. Nog een paar jaartjes dus…