De Joods-psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch werd op 21 januari 1943 op brute wijze door de nazi’s ontruimd. Bijna 1400 patiënten, medewerkers en hun gezinnen werden gedeporteerd naar Auschwitz. Niemand van hen keerde terug. Bij deze vreselijke gebeurtenis in de geschiedenis van Apeldoorn kan stilgestaan worden in het vernieuwde Herinneringscentrum.
Hier strijdt burgemeester Ton Heerts vanaf het begin al voor: “Te lang is dit verhaal onverteld gebleven. Nu komt vol het licht te staan op deze gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van Apeldoorn. Dat is wat we met duisternis moeten doen: vol het licht erop”, vertelt hij. Op 21 januari 2025 zal het centrum worden heropend. Voorafgaand aan de officiële opening zal er een voorstelling plaatsvinden. Dit is een aangepaste versie van een opera die in juni 1944 in Kamp Westerbork werd geschreven en opgevoerd. De titel van de voorstelling is: ‘Ludmilla of lijken aan de lopende band’.
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet zal in Apeldoorn het vernieuwde centrum openen. De opening is onderdeel van het herdenkingsjaar 80 jaar vrijheid en dus één van de manieren hoe je stil kunt staan bij de vreselijke gebeurtenissen van de Holocaust.