‘Ons Land’ viert 80 jaar Vrijheid: Een Gedeelde Geschiedenis

Regionieuws

Regio | Door: Donya Tijdink | | Laatste update: 11 februari 2025, 19:40
Foto: onsland.nl

Dit jaar staat grotendeels in het teken van ’80 jaar Vrijheid.’ 2025 is het jaar van de vele herdenkingen en vieringen. We staan stil bij degenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog streden voor de zo waardevolle en kostbare Vrijheid waar wij op dit moment, onder andere in Nederland, in mogen leven. Wij vieren Vrijheid. Gedeelde Vrijheid betekent vaak ook een Gedeelde Geschiedenis.

Tot op heden is het aandeel in deze ‘Gedeelde Geschiedenis’ van een aantal groeperingen met diverse nationaliteiten, religieuze opvattingen en/of overtuigingen uit verschillende landen nooit echt naar buiten gebracht of werd er in mindere mate aandacht aan besteed. Ook het gedeelde verleden van (het voormalig) Nederlands-Indië/Indonesië en Nederland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog is nog altijd enigszins onderbelicht gebleven.

Om meer bekendheid te geven aan dit eveneens essentiële deel van deze geschiedenis, is er een website gelanceerd: onsland.nl. ‘Ons Land’ is een website die uitgebreide informatie geeft over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Nederlands-Indië/Indonesië. Het is de intentie dat de Nederlandse samenleving door deze website meer kennis krijgt over- en zich meer bewust wordt van onze ‘Gedeelde Geschiedenis.’ Over het algemeen wordt aan dit onderwerp nog steeds relatief weinig aandacht besteed; zowel in de Nederlandse samenleving als zodanig, als in het onderwijs.

De titel ‘Ons land’ is gekozen omdat deze inclusief, meerstemmig, divers en gelaagd werd bevonden, en ook omdat deze website vernoemd is naar de gelijknamige tentoonstelling van het Indisch Herinneringscentrum en Museum Maluku. Deze tentoonstelling is te zien in Museum Sophiahof in Den Haag. Ook hierbij werd naar inclusiviteit, meerstemmigheid, diversiteit en gelaagdheid gestreefd.

Op 17 augustus 1945 werd de Indonesische onafhankelijkheid uitgeroepen (het Uitroepen van de Republik Indonesia (Proklamasi) door de Indonesische leiders Soekarno en Mohammed Hatta. Ook Soetan Sjahrir, politicus en de eerste premier van Indonesië, was hierbij nauw betrokken alhoewel hij op deze dag tijdens het Uitroepen niet aanwezig was). Dit was twee dagen na de Japanse capitulatie. Nederland erkende de Republiek niet en streefde naar herstel van het koloniale gezag. Vanaf dat moment begon de lange periode van dekolonisatie. Dat proces duurt voort tot op de dag van vandaag. Veel mensen in Nederland worstelen nog steeds met de gevolgen hiervan.

Informatie: onsland.nl en Stichting Indisch Erfgoed

“Het is de intentie dat de Nederlandse samenleving meer kennis krijgt over- en zich meer bewust wordt van onze Gedeelde Geschiedenis.”

In Nederland wordt op 15 augustus stilgestaan bij degenen die gedurende de Vrijheidsstrijd voor (vader)land en medemens tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, het leven lieten. Op deze dag herdenkt men bij twaalf monumenten, verspreid over Nederland, de vele gevallen oorlogsslachtoffers. Het gaat om de Nederlandse (inclusief Totoks), Nederlands-Indische (Indo-Europese/(Euro-)Aziatische) oorlogsslachtoffers die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië het leven lieten. Samen1 was op 15 augustus 2024 aanwezig tijdens de herdenking op het Nationaal Ereveld in Loenen en maakte er een Tv-verslag van. Te bekijken via de YouTube link:

20240815 131512
Foto: Donya Tijdink/Nationaal Ereveld Loenen
air 20250211 gedeeldegeschiedenis 2
Foto: Donya Tijdink/Nationaal Ereveld Loenen
Foto: onsland.nl
air 20250210 ons land gedeelde vrijheid onslandnl vvrouwen knil leger 5
Foto: onsland.nl

Het Vrouwenkorps KNIL (VK-KNIL) – Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger/opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog op 5 maart 1944 te Melbourne (Australië) en ontbonden bij de opheffing van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) op 26 juli 1950.
air 20250210 ons land gedeelde vrijheid onslandnl 2
Foto: onsland.nl

De overtocht van circa 300.000 inwoners van het toenmalige Nederlands-Indië/Indonesië naar Nederland. Deze overtocht startte na december 1945 als gevolg van het eind van de Japanse bezetting en onder andere de koloniale oorlog.

air 20250210 ons land gedeelde vrijheid onslandnl
Foto: onsland.nl

Soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1948 van Nederland naar Indonesië in het Paleis op de Dam.

Deel dit bericht: