Tijdens de raadsvergadering van donderdag 13 februari jl. stelde de fractie van WijApeldoorn politieke vragen aan het college van B&W over onder andere of de eerste editie van de zogenaamde ‘Pride Apeldoorn 2025’ wel doorgang zou kunnen hebben in de daarvoor beoogde zomerweek van dit jaar. Deze vragen werden gedurende de vergadering beantwoord en toegelicht door de portefeuillehouder.
Raadslid Lilian Haak (WijApeldoorn) stelde deze politieke vragen in onze Apeldoornse raadzaal aan het college namens de enigszins bezorgde bestuursleden en veel overige leden van Stichting Pride 055. De meest essentiële vragen gingen over de mogelijkheid om de ‘Pride-Week 2025’, inclusief een gewenste ‘Pride-Walk’, door te kunnen laten gaan, het serieus in behandeling nemen van de aangifte naar aanleiding van de bedreigingen richting ‘Pride 055’ van begin dit jaar en de mogelijkheid tot een kranslegging, ten behoeve van alle LHBTIQA+ oorlogsslachtoffers die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verzocht werd om deze herdenking met kranslegging vanaf dit jaar als vast onderdeel deel uit te laten maken van alle overige (reeds bestaande en erkende) jaarlijkse herdenkingen en in het bijzonder omdat de herdenkingen van dit jaar in het teken staan van 80 jaar Vrijheid.
Stichting Pride 055 nam aan het begin van deze week (maandag 10 februari jl.) contact op met raadslid Lilian Haak om de reeds geruime tijd bestaande zorgen over de ‘Pride-Week’ die op stapel staat, en de veiligheid van alle betrokkenen die daar mee samenhangt, te uiten en nog eens te benadrukken. Dit had grotendeels te maken met eerder geuite bedreigingen jegens de Stichting. Naar aanleiding van dit signaal naar het betreffende raadslid van WijApeldoorn, is men kort daarna met de diverse betrokken partijen om de tafel gaan zitten om de gerezen vragen, zorgen en de eventuele mogelijkheden daaromtrent te bespreken.
Dit voor onze gemeente nieuwe evenement dat georganiseerd wordt door de Stichting Pride 055, werd oorspronkelijk gepland rond de derde week van juni van dit jaar. Voor evenementen als deze, dient men tijdig de benodigde vergunning(en) aan te vragen bij de gemeente Apeldoorn. Dit is een standaard procedure die onder andere te maken heeft met het waarborgen (en kunnen faciliteren van eventuele voorzorgsmaatregelen) van de veiligheid van alle betrokkenen; van zowel organisatie, bezoekers van het evenement als overige burgers en omwonenden van de locatie(s) waar de ‘Pride Apeldoorn’ plaats zou gaan vinden.
Stichting Pride 055 is al enige tijd bezig met de organisatie van ‘Pride Apeldoorn 2025.’ Dit gebeurt onder andere door verschillende openbare vergaderingen te organiseren waarbij iedereen welkom is om input te geven. Het evenement zal dit jaar voor het eerst plaatsvinden in onze Regenbooggemeente.
Na het plaatsen van een oproep op social media, begin van dit jaar, om mensen kenbaar te maken dat zij van harte welkom zouden zijn bij een open vergadering, kwamen op dit bericht veel negatieve, haatzaaiende reacties en zelfs serieuze bedreigingen die van dien aard waren dat Pride 055 zich genoodzaakt voelde om hiervan melding te maken bij de politie.
Tim Kort, voorzitter van Pride055, liet na dit ‘online incident’ weten dat deze bedreigingen een behoorlijke impact hebben gehad. “We waren erg blij met de steunbetuigingen die we na de bedreigingen ook hebben ontvangen. We gaan dus door met de organisatie van ‘Pride Apeldoorn’ omdat we denken dat dat nodig is en dat gevoel wordt alleen maar versterkt door al die negatieve berichten die we hebben ontvangen. Verder blijf ik me wel zorgen maken over de gehele samenleving omdat het aantal negatieve berichten aanzienlijk toe blijft nemen en ze worden ook extremer.
Kort vervolgt: “Door de bedreigingen en haatzaaiende berichten ziet de politie dit evenement waarschijnlijk als een ‘risicovol evenement.’ Dat betekent dat er dan ook (helaas) meer politie aanwezig zal moeten zijn voor de veiligheid. We hadden ‘Pride Apeldoorn 2025’ in eerste instantie gepland in de week van 22 juni, dat is ook precies het moment dat er een NAVO-top wordt georganiseerd. Politie is schaars in Nederland dus zullen zij daarin prioriteiten moeten stellen. Dat betekent dat wij dus op zoek moeten gaan naar een andere week om onze Pride te kunnen organiseren. Wij hadden al veel op het programma staan en nu we meer mensen hebben kunnen we het programma uitbreiden en zullen we zeker meer aandacht besteden aan educatie en toelichting geven over wie we zijn en wat we doen omdat we denken dat dat broodnodig is in deze maatschappij,” aldus Kort.
De gemeente Apeldoorn is een Regenbooggemeente en heeft daarom een voorbeeldfunctie als aanjager van inclusie. In het coalitieakkoord 2022-2026 is aangegeven dat gelijkwaardigheid een belangrijk onderdeel is van de ‘Brede Welvaart.’ In dat coalitieakkoord is het in het kort als volgt verwoord: “Iedereen doet mee en iedereen doet ertoe.”
“Soms is de belangrijkste beantwoording van een vraag, dat je de vraag alleen al stelt; daardoor krijgt de vraag aandacht. Dat maakt dat dan niet alleen het antwoord van belang is, maar juist de vraag die gesteld wordt.” – Lilian Haak.
Na afloop van de vergadering gaven Lilian Haak, raadslid van WijApeldoorn en burgemeester en portefeuillehouder Ton Heerts een reactie voor de camera van Samen1. Te bekijken via de YouTube link:







Het tv-verslag dat Samen1 maakte na afloop van de PMA (Politieke Markt Apeldoorn) van donderdag 6 februari jl. over het ‘Activiteitenplan’ met betrekking tot ‘Brede Welvaart’ en gelijkwaardigheid in Regenbooggemeente Apeldoorn is te bekijken via de YouTube link:
Het tv-verslag dat Samen1 maakte na afloop van de raadsvergadering van donderdag 28 november 2024 naar aanleiding van de door Lilian Haak (WijApeldoorn) ingediende motie ‘Aandacht voor zij die niet bevrijd werden/De verhalen die niet verteld werden’ is te bekijken via de YouTube link:
Het tv-verslag van Samen1 van de officiële opening van het regenboogzebrapad aan de Stationsstraat in Apeldoorn op 17 juni 2024 is te bekijken via de YouTube link: