De titel zegt het al, ‘MeerBomenNu’: Meer bomen in de gemeente Apeldoorn. ‘MeerBomenNu’ is een actie waarbij onder andere op zaterdag 15 februari jl. circa 2700 boompjes (gratis) werden weggegeven aan inwoners van de gemeente Apeldoorn die zich hiervoor vooraf hadden opgegeven/ingeschreven.
Het was dit jaar de tweede keer dat deze ‘boom weggeefdag’ werd georganiseerd. Op zaterdag 15 februari jl. werden de boompjes weggegeven in de tuin van Willem (vrijwilliger van het eerste uur bij ‘MeerBomenNu’) aan de Hogeweg in Apeldoorn. De boompjes die weggegeven werden waren afkomstig uit de gemeente Apeldoorn en omstreken. Van alle soorten boompjes en struiken die op deze dag weggegeven werden, was de vlinderstruik (Buddleja davidii) veruit de meest populaire.
Het grootste deel van de ongeveer 30 soorten weg te geven bomen en struiken kwamen uit de diverse deelnemende nabijgelegen/omliggende regio’s en/of gemeenten van Apeldoorn. De gemeente Arnhem bijvoorbeeld, had hier ook een actief aandeel in. Staatsbosbeheer speelde eveneens een belangrijke rol in het mede mogelijk maken van deze actie.
De actie ‘MeerBomenNu’ is een landelijk initiatief en is er voor iedereen die waarde hecht aan het in stand houden van een evenwichtig klimaat en een eveneens gebalanceerde biodiversiteit wat weer bijdraagt aan een gezond ecosysteem. Tal van vrijwilligers zijn hard aan het werk om keer op keer meer bomen te (ver)planten. Samen met terreinbeheerders, gemeenten en vele andere partijen kan iedereen hieraan een steentje bijdragen. Elke winter worden er honderden acties georganiseerd om bomen te redden, uit te delen en te planten.
Tussen het eerste weekend van november tot het eerste weekend van maart verplant ‘MeerBomenNu‘ kansarme zaailingen naar kansrijke plekken. Dan staan de bomen in rust. Op oogstdagen verzamelen we de kansarme boompjes voor een tweede kans. Als 10 mensen op 10 dagen 100 kleine zaailingen verzamelen heb je al 10.000 bomen.
Informatie: meerbomen.nu
Samen1 TV was aanwezig tijdens de ‘MeerBomenNu-weggeefdag’ op zaterdag 15 februari jl. en maakte er een verslag van. Te bekijken via de YouTube link:


