Koolmonoxidevergiftiging weer in het nieuws: zorg voor goede ventilatie

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 1 maart 2025, 17:32
air 20250228 gasvlam wilimedia
Foto: Wikimedia

Het is de laatste tijd weer veel in het nieuws: koolmonoxidevergiftiging. Hoe zit dat nou eigenlijk en hoe ontstaat zo’n vergiftiging? We beginnen met een onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Daaruit blijkt dat 88% van de ongevallen met koolmonoxide wordt veroorzaakt door cv-ketels, geisers en kachels.

Vooral installaties zonder goede afvoer vormen een groot risico. Ongeveer een derde van de incidenten betrof een open installatie zonder rookafvoer, terwijl een ander derde deel open installaties met afvoer betrof. Ook gesloten systemen kunnen echter nog steeds gevaarlijk zijn. Koolmonoxide is een geurloos en kleurloos gas dat je niet kunt waarnemen, maar dat wel zeer schadelijk is. Het gas komt via inademing in het bloed terecht en neemt de plek in van zuurstof in de rode bloedcellen.

Cirkeldiagram waarin de cv-ketel bijna de helft beslaat, geiser zo'n dertig procent, met daarna een aandeel van ongeveer tien procent voor kachel/haard, en daarna enkele procenten voor gasboiler, campinggasstel, barbecue, aggregaat en anders.
Meest voorkomende gevallen koolmonoxide vergiftiging – Bron: RIVM

Hierdoor krijgen belangrijke organen zoals je hart en hersenen onvoldoende zuurstof, wat ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid. De gevolgen van koolmonoxidevergiftiging variëren van milde klachten zoals hoofdpijn en misselijkheid tot levensbedreigende symptomen zoals bewusteloosheid, ademhalingsproblemen of hartstilstand. Zonder tijdige behandeling kan langdurige blootstelling leiden tot blijvende schade, waaronder geheugenproblemen en verwardheid, vooral bij oudere mensen.

Deel dit bericht: