In Apeldoorn hangt weer de geur van Bokashi, een natuurlijke bodemverbeteraar. Deze wordt verspreid rond bomen, struiken en plantsoenen om de natuur een flinke boost te geven. Hoewel de geur niet voor iedereen aangenaam is, heeft het grote voordelen voor de omgeving.
De gemeente is gestart met het verspreiden van Bokashi op verschillende locaties in de stad. Het proces om Bokashi te maken begint met het verzamelen van bladeren uit wijken in Apeldoorn van straten en stoepen. Deze worden weggehaald om bijvoorbeeld onveilige situaties bij regen of gladheid te voorkomen. Aan het blad worden micro-organismen toegevoegd en vervolgens luchtdicht afgedekt. Door het fermentatieproces, ontstaan zo nuttige stoffen voor de bodem. Zoals antioxidanten, vitamines, enzymen, natuurlijke antibiotica en voedingsstoffen.

Bokashi is inmiddels als lokale bodemverbeteraar een zeer succesvol middel gebleken. Het product helpt dus de bodem te verbeteren en de biodiversiteit te ondersteunen, wat op de lange termijn zorgt voor een groenere stad. De actie loopt de komende dagen door en is weer een belangrijke stap in het duurzaam beheer van de openbare ruimte in Apeldoorn.