Activiteiten in april bij herdenking van bevrijding Apeldoorn

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 10 januari 2024, 20:20
De Apeldoornse bevrijdingsvlag

De bevrijdingsdatum van Apeldoorn is eigenlijk 17 april, maar dan is het Eerste Paasdag. Daarom vallen veel van de vieringen dit jaar op zaterdag 16 april. Hieronder vind je een overzicht van de activiteiten die worden georganiseerd.

Lopers van atletiekvereniging AV’34 zullen op 16 april om 13:50u. het bevrijdingsvuur van Wilp naar het Oranjepark brengen. Daar zal burgemeester Ton Heerts om 16:00u. in een ceremonie het bevrijdingsvuur ontsteken. Voorafgaand aan het officiële gedeelte zal hij de opening verrichten van de ‘Victory Walk’. Dit is een nieuwe gratis audiotour waarmee je tijdens een wandeling alle informatie krijgt over de bevrijdingstroepen. De audiotour is gratis te downloaden via de ‘Apeldoorn Stories’-app in de PlayStore. Op de website Victory Walk is binnenkort informatie hierover te vinden.

Op 17 april om 11:00 uur is er bij Het Sluisje aan Kanaal Noord weer de herdenking van de bevrijding van Apeldoorn. Door de werkzaamheden rondom het monument is de viering enigszins beperkt.  Wel worden er bloemen gelegd door de burgemeester, de Vereniging Oud Apeldoorn en de Prinses Margrietschool. Op de website van de Vereniging Oud Apeldoorn kun je meer lezen over de herdenking.

Een andere bijzondere audiotour die goed past bij het bevrijdingsthema is de ‘Canadian Walk’. Langs deze route in de binnenstad liggen 26 maple leaf-tegels met hun eigen stukje Apeldoornse geschiedenis erop. Meer informatie vind je op de website: UitInApeldoorn.

De Stichting Bevrijdingscomité Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen houdt op dinsdag 19 april de jaarlijkse herdenking van hun bevrijding in 1945. Dit gebeurt bij het monument aan de Lierderstraat, naast de kerk in Lieren. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums zullen hieraan hun medewerking verlenen. Meer informatie vind je op de website: 48th-highlanders.nl

Deel dit bericht: