Vanavond rondetafelgesprek over rol gemeente bij handel in Joods Vastgoed in WOII

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 20 april 2022, 12:41
Het onderzoeksrapport kunt u lezen door op de link in het bericht te klikken

Vanavond is er in de raadszaal van de gemeente Apeldoorn een rondetafelgesprek over de rol van het gemeentebestuur bij de handel in Joods vastgoed in en na de Tweede Wereldoorlog.

Uit een onderzoek van De Radboud Universiteit bleek, dat de gemeente in de Tweede Wereldoorlog zelf niet in Joods vastgoed handelde, maar wel actief meewerkte aan onteigeningen. Ook na de oorlog had Apeldoorn nauwelijks oog voor Joodse stadsgenoten. ‘’Een zwarte bladzijde in onze geschiedenis”, noemt burgemeester Heerts de conclusies.

Bij het rondetafelgesprek zijn de gemeenteraad, de Joodse gemeenschap en andere geïnteresseerden aanwezig. De leider van het onderzoeksteam geeft een toelichting op het onderzoek. Vervolgens geven de leden van de begeleidingscommissie hun reactie op het onderzoek. Namens de gemeente reageert burgemeester Ton Heerts vervolgens op de conclusies. Daarna is er ruimte voor een gesprek met en tussen de aanwezigen.

Het onderzoeksrapport vind je op: onderzoek onteigeningen Joods vastgoed en een uitgebreider verslag van de gemeente vind je hier: onderzoek toont kille houding naar Joden in en na de oorlog.

De bijeenkomst vindt plaats van 19:00 tot 21:00u. en is ook online te volgen.

Deel dit bericht: