Mooie wandelingen van het Apeldoorns Gidsen Collectief

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 19 mei 2022, 11:08
Bron: Wikiwand
Eén van de gebouwen op het grote terrein van 's Heerenloo
Bron: Wikiwand

Op zaterdag 4 juni wordt een bijzondere wandeling  op het terrein van ’s Heerenloo locatie Groot Schuylenburg gehouden.

Vóór de oorlog was hier een Joods verpleeginstituut voor verstandelijk gehandicapten gevestigd: Het Apeldoornsche Bosch. In januari 1943 werd de hele instelling ontruimd en werden bijna 1300 patiënten en begeleiders door de nazi’s afgevoerd naar Auschwitz, waar ze werden vermoord.

Na de oorlog vestigde zich hier de gereformeerde inrichting Groot Schuylenburg. Het maakt nu deel uit van ’s Heeren Loo. De gids vertelt aan de hand van foto’s  en de bebouwing over de Joodse periode, de tragische ontruiming en het naoorlogse tijdperk.

Op zondag 5 juni wandelt het AGC door de Metaalbuurt in Apeldoorn-Zuid. Begin 20e eeuw groeide Apeldoorn snel. Hierdoor kwam ook veel vraag naar betaalbare arbeiderswoningen.

Op zondag 5 juni, zoals elke zondag t/m oktober, is er de Centrumwandeling. De gids neemt je dan mee door het centrum en een gedeelte van De Parken.

Data: 4 juni rondleiding ’s Heerenloo locatie Groot Schuylenburg. 5 juni: de Centrumwandeling en de Metaalbuurt. Alle wandelingen starten om 14:00u.

Kijk voor meer informatie op: www.apeldoornsgidsencollectief.

Deel dit bericht: