Provincie: alle gemeenten Gelderland verplicht een hitteplan

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 28 juni 2022, 11:46
Neem voldoende vocht tot je
Foto: IStock

Het is zomer en dat betekent natuurlijk ook weer kans op een hittegolf. Wie herinnert zich nog de extreem hoge temperatuur van 40 graden in 2019? De provincie Gelderland kondigt aan dat vanaf volgend jaar alle gemeenten een hitteplan moeten hebben.

Met een hitteplan zijn gemeenten beter voorbereid op hittestress en kunnen ze passende maatregelen nemen om inwoners te beschermen tegen langdurige hitte. Samen met de GGD‘s gaat de provincie de gemeenten helpen met dit hitteplan. Daarvoor stelt de provincie 3000,- euro per gemeente beschikbaar.

De afgelopen zomer was het zesde hete jaar op rij en uit onderzoek is gebleken dat twee op de drie mensen last hadden van hittestress. Niet alleen ouderen, maar ook jongeren hebben veel last van de hitte. Zij wonen vaak in appartementen waar weinig verkoeling is. Hittestress zorgt voor slapeloze nachten en minder energie overdag.

Maar het kan tevens ook dodelijke gevolgen hebben. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zorgen hittegolven jaarlijks voor honderden sterfgevallen, vaak door uitdroging. Minder dan de helft van de gemeenten in Gelderland hebben een hitteplan klaarliggen.

Een eerste stap is de onlineoefening ‘Beat The Heat’ battle. Een samenwerking tussen de GGD, provincie, gemeenten, woningcorporaties en thuiszorgorganisaties.

Deel dit bericht: