VVN praktisch Verkeersexamen Apeldoorn 2022

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 3 juli 2022, 10:54
De route ging van start op het Markplein en eindigde daar ook
Foto: Jocko Klinkenbijl

Afgelopen vrijdag was het de beurt aan onder andere de kinderen van groep 7 van de Koningin Wilhelmina School om het fietsexamen af te leggen. In de maand juni en begin juli verzorgt Veilig Verkeer Nederland in opdracht van de gemeente Apeldoorn het VVN praktisch Verkeersexamen in de kernen Loenen, Beekbergen, Uddel Ugchelen en de scholen in Apeldoorn. Het examen wordt afgenomen op 65 scholen. In totaal hebben er 1.669 leerlingen meegedaan. 

De start was in Apeldoorn op het Marktplein, met een mooie route van 5 Km word gekeken of de kinderen fietsen volgens de verkeersregels. Dit wordt door een aantal spotters op de route gecontroleerd. Het slagingspercentage is dit jaar hoog, maar liefst 99,1%. De zkkers gingen te vaak door rood. Leerlingen hadden met name de neiging om bij het op groen springen het gedrag van de groep te volgen. De laatste fietste dan helaas door rood. 

Kinderen kwetsbaar in verkeer

Jaarlijks komen er in Nederland zo’n 16 kinderen in de leeftijd van 0-15 jaar om door een ongeval in het verkeer. Daarnaast raken er jaarlijks ongeveer 2.000 kinderen in het verkeer ernstig gewond. Bij alle ongevallen met kinderen in de groep 0 tot 15 jarigen is ongeveer de helft als fietser betrokken bij een ernstig ongeval, een kwart als voetganger en een kwart als autopassagier. Nog altijd zorgt het verkeer voor teveel jonge verkeersslachtoffers.

Fietscontrole

Om ervoor te zorgen dat alle kinderen op een veilige fiets rijden, is voorafgaand aan het VVN praktisch Verkeersexamen een fietscontrolelijst verstuurd naar de scholen zodat zij, en met name de ouders, kunnen checken of de fiets aan de wettelijke eisen voldoen. Goede grip aan het stuur, trappers en natuurlijk op de banden zijn voorbeelden van punten die worden gecontroleerd.

Deel dit bericht: