Wie in Radio Kootwijk mee wil doen aan nieuwe manieren van energievoorzieningen en elektrische auto’s heeft een uitdaging. Volgens Liander valt Radio Kootwijk in een gebied waar geen mogelijkheden meer zijn tot energie teruglevering of extra energie vraag voor bijvoorbeeld elektrische auto’s. Dat is zeer opmerkelijk en het betreft het enige gebied in de gemeente Apeldoorn waar dit speelt.
Opmerkelijk is ook dat Radio Kootwijk vroeger een zeer hoog stroomverbruik had van vele MegaWatts om de Kortegolf radiozenders te kunnen voeden. Nu zou er dus voldoende energie over moeten zijn. Maar Radio Kootwijk kleurt toch rood op de kaart van Liander. De oorzaak van deze kwestie ligt heel simpel. Tot 2003 had Radio Kootwijk een eigen 50KV stroomvoorziening vanuit Apeldoorn. Deze voorziening werd door het stoppen van het KPN zendstation overbodig.
Ook Ede en Nunspeet waren op dit stroomnet aangesloten. In 2003 werd deze behoefte door de sluiting van het zendstation overbodig. De hoogspanningsleidingen vanuit Apeldoorn zijn daarna gesloopt. Radio Kootwijk viel terug op het oude netwerk van voor de oorlog. Staatsbosbeheer, de huidige eigenaar van de gebouwen op Radio Kootwijk, heeft eerder al wensen en behoeftes uitgesproken om te investeren in duurzame energie. Dit is nu niet mogelijk.
Er werd zelfs gesproken over windmolens bij Radio Kootwijk. Een nieuwe stroomvoorziening zou vanuit Apeldoorn gerealiseerd moeten worden. Bovengrondse leidingen zijn niet meer van deze tijd dus een nieuwe stroomvoorziening zou ondergronds gemaakt moeten worden via bijvoorbeeld de Hoog Buurloseweg. Dan is het grootste obstakel het oude viaduct over de A1. Deze biedt geen mogelijkheden tot kabel doorvoer zoals de moderne viaducten.
Hoogte verschillen tussen de A1 en de omgeving zorgen ook voor extra uitdagingen. Een nieuw viaduct zou een prima oplossing zijn voor een nieuwe stroomtoevoer van Radio Kootwijk. Het blijft bijzonder dat volgens Rijkswaterstaat dit het enige viaduct in Nederland is waarbij er beton afbrokkelt. En waarom is de aanvraagprocedure te snel doorlopen? Is het viaduct nu dan geen gevaar meer? Het zijn zomaar wat vragen en hersenspinsels. Wordt vervolgd.