De fracties VVD, CDA en ChristenUnie zien kansen om het veiligheidsgevoel bij inwoners te vergroten als zij naar de binnenstad van Apeldoorn gaan, het gaat ook om de stadsparken Amaliapark, het Beekpark en het Oranjepark. De drie fracties deden tijdens de Politieke Markt Apeldoorn (PMA) van donderdag 3 april jl. het initiatiefvoorstel ‘Subjectieve Veiligheid’ – ‘Veilig op Stap.’
Tijdens de raadsvergadering van woensdag 16 april jl. werd hier een besluit over genomen: het initiatiefvoorstel werd unaniem aangenomen. Wel had een aantal fracties er nog enkele kanttekeningen bij. De Partij van de Arbeid bijvoorbeeld maakt zich enigszins zorgen over de kosten die de uitvoer van dit voorstel met zich mee zal gaan brengen. Ook Jan Kloosterman (SGP) sprak zich voorafgaand aan de stemming uit: “Wij stemmen in met dit initiatiefvoorstel maar blijven kritisch; wij zullen de ontwikkelingen binnen dit plan op de voet blijven volgen. Het zou jammer zijn als er ‘onnodig’ actie ondernomen zal worden om het subjectieve veiligheidsgevoel te vergroten bij onze inwoners aangezien er al best veel gedaan wordt om de veiligheid in onze gemeente zo goed mogelijk te waarborgen,” aldus Kloosterman.

In dit unieke initiatiefvoorstel zijn concrete acties opgenomen die, in gezamenlijkheid, zouden moeten leiden tot een meer integrale en stuurbare aanpak van het vergroten van het veiligheidsgevoel in- en rondom de binnenstad. Het voorstel richt zich op drie thema’s: een weerbare samenleving (trainingen voor ondernemers, veiligheidsapp-groepen), zorg voor elkaar (samenwerking tussen handhavers en zorgprofessionals) en een leefbare binnenstad (meer verlichting, schoonmaak en levendigheid).
Inwoners, ondernemers en overige bezoekers van de stad ervaren nu regelmatig een gevoel van onveiligheid in het centrum en/of in een van de stadsparken, zo blijkt uit de cijfers uit ‘de Buurtbelever.’ Dit is een vragenlijst die verspreid wordt onder een grote groep inwoners om te onderzoeken hoe men bepaalde voorzieningen in de buurt en/of dorp ervaart, in dit geval voorzieningen/maatregelen die de veiligheid van buurtbewoners vergroten. Ongeveer 65% van de mensen die deze enquête invulden, ervaren regelmatig een onveiligheidsgevoel in delen van de binnenstad en/of de stadsparken.

Het college onderzoekt nu de haalbaarheid van de plannen, waaronder een collectief winkel- en horecaverbod voor overlastgevers. Medio 2025 volgt een uitvoeringsprogramma, met mogelijke acties vanaf 2026. Ondertussen blijven bestaande initiatieven, zoals een veiligheidsapp met 260 ondernemers, doorlopen.
“Je voelt je pas écht veilig in de stad, als je er niet alleen veilig bént, maar dat ook zo ervaart. Subjectieve veiligheid is de stille kracht van een leefbare stad.” -Stefani Hilferink.

Samen1 was donderdag 3 april jl. aanwezig tijdens de Politieke Markt Apeldoorn. Wij spraken met Mike van Woudenberg (voorzitter van vereniging Centrummanagement Apeldoorn) en de drie initiatiefnemers van het initiatiefvoorstel ‘Subjectieve Veiligheid’ – ‘Veilig op Stap’ Stefani Hilferink (raadslid VVD), Jarin van der Zande (fractievoorzitter ChristenUnie) en Hans van Gerrevink (fractievertegenwoordiger CDA). Zij gaven een reactie voor onze camera. Te bekijken via de YouTube link:

