Apeldoorn stapt in Stichting Centrum voor Veiligheid en Digitalisering

— Regionieuws —

Regio |

Van onze politieke redactie:

Alle politieke partijen in de gemeenteraad zijn voor deelname in de stichting Centrum voor Veiligheid en Digitalisering. Dit bleek gisteren tijdens de behandeling van dit voorstel. De deelname aan de stichting is voor de duur van vijf jaar. Daarna moet het Centrum op eigen benen staan. 

De afgelopen 1,5 jaar is gewerkt aan de oprichting van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering. Dit kenniscentrum richt zich op opsporing, onderwijs, onderzoek en ondernemerschap op dit terrein. Denk hierbij aan de aanpak van cybercrime, digitale opsporing en het ontwikkelen van nieuwe kennis en technieken. 

Naast de gemeente Apeldoorn nemen ook de Hogeschool Saxion en de Universiteit Twente deel in deze nieuwe stichting. De politieacademie kan om juridische redenen geen oprichter zijn, maar zal via een aansluitingsovereenkomst één van de vier partijen worden. 

De gemeente ziet voor zichzelf een belangrijke rol in de samenwerking met de andere partners en verwacht een verbindende rol te spelen naar andere bedrijven en andere overheden. 

In september werd duidelijk dat het kenniscentrum zich naar verwachting in de tweede helft van 2022 in het gebouw van de belastingdienst op het Stationsplein zou vestigen. Donderdagavond bleek dat dit geen optie meer is. Deze locatie blijkt ‘te duur en te laat klaar’. De gemeente is nu ‘volop op zoek’ naar een geschikte locatie.