Gemeente Apeldoorn zit met “De Rots” in de maag

Regionieuws

Regio | Door: Christiaan Gijtenbeek |
  • cb 1
    Foto: Christiaan Gijtenbeek
  • Foto: Christiaan Gijtenbeek
  • Foto: Christiaan Gijtenbeek
  • Foto: Christiaan Gijtenbeek
  • cb 5
    cb 5
  • Foto: Christiaan Gijtenbeek
  • cb 1
  • cb 5

Het complex “De Rots” beter bekend als het oude Centraal Beheer pand aan de Prins Willem Alexanderlaan begint een hoofdpijn en buikpijn dossier voor de gemeente Apeldoorn te worden.

De eigenaar van het complex Certitudo Capital heeft te kennen gegeven voorlopig niet te gaan ontwikkelen. Ook de zorgplicht voor het oude gebouw, die op de nominatie voor monument staat, wordt niet nageleefd. Het huidige complex heeft een oppervlakte van 23.000 m2.

De gemeente Apeldoorn zit met de handen in het haar en is bang dat de huidige eigenaar failliet zou kunnen gaan of het complex snel aan een andere partij gaat verkopen. Daarom werd donderdagavond in het stadhuis door de gemeenteraad besproken of de gemeente Apeldoorn niet een voorkeursrecht (WVG) tot eerste koop zou moeten hebben.

En of de gemeente Apeldoorn niet zelf de herontwikkeling in handen moet nemen. De gemeenteraad was het grotendeels met elkaar eens dat de gemeente de regie zou moeten krijgen en nu iets moet gaan doen.

De gemeente wil een WVG Wet Voorkeursrecht Gemeente toepassen op het Hertzberger complex. Daarbij is enige haast geboden omdat de toekomstsituatie zeer onzeker en onduidelijk is. De staat van het complex wordt steeds kritischer.

Het Hertzberger complex is gebouwd begin jaren ’70. Een onderdak voor het uit Amsterdam afkomstige Centraal Beheer. Het complex lag aan een doorgaande 4 baans weg en het NS treinstation zou naar deze locatie verplaatst gaan worden. Vanuit het nieuwe treinstation zou men onder Centraal Beheer door langs winkels lopen.

Via een tunnel die nooit afgemaakt is onder de PWA laan, kon men zo het “nieuwe” stadscentrum van Apeldoorn in kunnen lopen. Hier hadden de kantoren van de belastingdienst en het Kadaster ook moeten komen. Door geld tekort van de gemeente Apeldoorn zijn deze uiteindelijk in het bos bij de Waltersingel terechtgekomen.

Het hele Cityplan uit de jaren ’60 van Apeldoorn is maar voor 10% uitgevoerd. Het bijzondere is dat nu na 50 jaar wederom gesproken wordt over hoge gebouwen en kantoren in de binnenstad van Apeldoorn. 50 jaar geleden waren deze kansen een heel stuk goedkoper geweest.

Ruim 35 leden van de gemeenteraad stemden voor om actie te ondernemen op dit plan. Bouwien ten Bokum van D66 deed een mooi betoog over dit bijzondere complex dat in de architectenwereld, wereldfaam geniet. “Paleis Het Loo laten we ook niet afbreken en sommige schoonheid zie je pas na 50 jaar.”

Deel dit bericht: