PCBO Willem van Oranje wint Textiel Race Apeldoorn

Regionieuws

Regio | Door: Dieke Zeën | | Laatste update: 27 oktober 2023, 10:49
air 20231710 willem van oranjeschool foto zero waste race against waste
Foto : race against waste

In de afgelopen vier weken hebben tien basisscholen in de gemeenten Apeldoorn en Deventer gestreden in de Textiel Race om oud textiel nieuw leven in te blazen.

Met grote inzet hebben ze in totaal 20.259 kilo oud textiel een tweede kans gegeven, door het terug te brengen naar de kringloop voor hergebruik en recycling. Het succes van de Textiel Race is te danken aan de enthousiaste inzet van leerlingen, docenten en buurtbewoners. De eer voor de overwinning gaat echter naar PCBO Willem van Oranje in Apeldoorn, dat maar liefst 3.634 kilo wist te verzamelen.

In Nederland wordt nog steeds meer dan de helft van al het oude textiel bij het restafval gegooid, wat leidt tot onnodige verbranding en verspilling van waardevolle materialen. De Textiel Race heeft als doel basisschoolkinderen bewust te maken van duurzaam textielbeheer, inclusief kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Tijdens dit project hebben ze geleerd hoe ze textiel kunnen repareren, hergebruiken en deponeren in textielcontainers.

Tussen 18 september en 12 oktober 2023 hebben de deelnemende leerlingen oud textiel verzameld, geruild en hersteld, waarbij ze punten konden verdienen. Om de Textiel Race te promoten, werden er filmpjes gemaakt en interviews gegeven aan lokale media. De kinderen hebben ontdekt dat textiel vaak nog hersteld kan worden en hebben in totaal 394 reparaties uitgevoerd.

De school PCBO Willem van Oranje in Apeldoorn heeft de competitie gewonnen met een indrukwekkende inzameling van maar liefst 3.634 kilo oud textiel, en als beloning mogen ze uitkijken naar een leuke en educatieve schoolreis naar Nemo Amsterdam.

De Textiel Race Apeldoorn en Deventer 2023 is een initiatief van de gemeenten Apeldoorn en Deventer, met de ondersteuning van Circulus.

Deel dit bericht: