Rondleiding en herdenking het Apeldoornsche Bosch

Regionieuws

Regio | Door: Dieke Zeën | | Laatste update: 29 januari 2024, 12:32
air het apeldoornsche bosch 's heeren loo
Foto : Wikiwand

Op het terrein van ’s Heeren Loo -Groot Schuylenburg- aan de Zutphensestraat in Apeldoorn was van 1909 tot 1943 de joods psychiatrische inrichting het Apeldoornsche Bosch gevestigd.

De eerste tweeënhalf jaar van de oorlog gaan relatief onbezorgd voorbij aan de patiënten en het personeel. Tot dat op 19 januari 1943 SS-commandant Ferdinand aus der Fünten de evacuatie gelast van het gehele complex. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 ontruimt de bezetter op brute wijze Het Apeldoornsche Bosch. Bijna 1300 mensen, patiënten en personeel, worden op transport gesteld naar Auschwitz. Niemand keert terug.  

Het Apeldoorns Gidsen Collectief houdt op zondag 21 januari 2024 een wandeling over het terrein, waarbij de gids u meeneemt langs de bebouwing uit verschillende tijden en u een inkijkje geeft in het verleden en heden van deze indrukwekkende locatie. Aanmelden voor deze wandeling is, door de te verwachte drukte aan te raden. Dat kan via de site van het Apeldoornsgidsencollecief.nl. Wilt u op eigen gelegenheid wandelen, dat kan ook. Gebruik dan bijvoorbeeld de apeldoornstories app als gids. 

Op maandag 22 januari is de jaarlijkse herdenking bij het monument in het Prinsenpark. In verband met de veiligheid is aanmelden vooraf verplicht. Aanmeldingen kunnen gemaild worden naar  info@apeldoornschebosch.nl  onder vermelding van uw uw naam, e-mailadres en telefoonnummer.

Deel dit bericht: