De jaarlijkse herdenking bij Het Monument Woeste Hoeve vond ook dit jaar plaats. Op zaterdag 8 maart jl., exact 80 jaar na dato, kwam een grote groep mensen bijeen om stil te staan bij de executie van de 117 mensen die plaatsvond aldaar op 8 maart 1945.
Locoburgemeester Marco Wenzkowski legde namens het college van burgemeester & wethouders van Gemeente Apeldoorn een krans. Dit deed hij samen met kinderen van PCBO IKC De Spreng uit Ugchelen, de school die het monument bij de Woeste Hoeve heeft geadopteerd.
Jan Thijssen, Secretaris van Stichting Monument Woeste Hoeve, zegt over de herdenking bij de Woeste Hoeve: “Er zijn in de Tweede Wereldoorlog zo ontzettend veel dingen gebeurd. Dit is er één van. Voor ons steekt dit er bovenuit, maar niet in z’n algemeenheid vrees ik. Maar we vinden het wel goed dat deze herdenking ieder jaar plaatsvindt omdat je hier ziet wat er kan gebeuren als er mensen aan de macht komen die onder andere democratie met voeten gaan treden. We zien dat in de huidige wereld ook. In de huidige wereld die zich nu zo ontwikkelt, is dit iets om niet te vergeten en om aan te herinneren. Want dit kan het gevolg zijn,” aldus Thijssen.
Samen1 TV was aanwezig bij de herdenking bij de Woeste Hoeve en maakte er een verslag van. Wij spraken met Jan Thijssen (Stichting Monument Woeste Hoeve). Hij gaf een reactie voor onze camera over onder andere deze herdenking en vertelde over de politie-generaal Hans Albin Rauter (Oostenrijk/Hongarije 1895-Nederland 1949) die een grote rol speelde in deze treurige en zeer ingrijpende gebeurtenis uit 1945. Te bekijken via de YouTube link:








Als je van iemand houdt
en je bent van diegene gescheiden
kan niets de leegte vullen
je moet dat niet proberen
je moet eenvoudig aanvaarden en volharden
dat klinkt erg hard
maar het is ook een grote troost
want zolang de leegte werkelijk leeg blijft
blijf je daardoor met elkaar verbonden
Dietrich Bonhoeffer