Circulaire Innovatie in Gelderland: Winnaars op weg naar de landelijke finale

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars |
air 20250319 circulaire innovatie 2025 vno ncw midden
Foto: VNO-NCW Midden

De Gelderse Circulaire Innovatie Top 2025 ligt alweer achter ons. Op 18 maart presenteerden twaalf genomineerde organisaties hun circulaire innovaties, producten en diensten tijdens het evenement in Herwijnen. Dit jaarlijkse initiatief zet de meest vooruitstrevende circulaire ondernemers en projecten uit de provincie Gelderland in de schijnwerpers.

Voor deelname kon iedereen zijn of haar innovatie insturen, waarna een vakjury van zes regionale experts uit verschillende sectoren de inzendingen beoordeelde. Uiteindelijk werden drie winnaars uitgeroepen, elk in een specifieke categorie: ‘Circulaire Changemaker’, ‘Circulaire Start-up’ en ‘Circulaire Ketensamenwerking’. Deze winnaars mogen zich op 15 april bewijzen in de landelijke finale.

Circulaire Changemaker: Innovatie in de bouw
“Dit is een bekroning op 25 jaar innovatie in secundaire grondstoffen,” zei een trotse Robert Jan van Diest, directeur uit Gelderland, bij het in ontvangst nemen van de prijs ‘Circulaire Changemaker’. Zijn winnende uitvinding, een duurzame dorpel – een essentieel onderdeel van kozijnen en raamwerken – heeft een grote impact.
Met vertrouwen kijkt Robert uit naar de landelijke finale: “Ik denk dat wij een hele goede kans maken. We kunnen aantonen dat onze duurzame dorpel in slechts één jaar tijd een besparing van een miljoen kilo aan grondstoffen heeft gerealiseerd.” Toch blijft hij kritisch over de markt: “Het verbaast ons dat er nog zo weinig van dit soort producten beschikbaar zijn. Dat is gunstig voor ons, maar een gemiste kans voor de samenleving.”

Circulaire Start-up: Duurzaamheid in de voedingsindustrie
Petra Vossenberg, innovatiemanager en oprichtster van een duurzame start-up, ontving de titel ‘Circulaire Start-up’. Haar onderneming helpt voedingsbedrijven bij het ontwikkelen van duurzame ingrediënten uit reststromen van voedselproductie.
Met zichtbaar enthousiasme reageerde ze op haar overwinning: “Ik ben ontzettend blij met deze erkenning en verheugd dat onze inspanningen worden gewaardeerd.”

Circulaire Ketensamenwerking: Bouwstenen voor de toekomst
Robin Clement, oprichter en commercieel manager van een onderneming die de prijs ‘Circulaire Ketensamenwerking’ won, benadrukt dat samenwerking de sleutel is tot succes. Met zijn innovatieve, afbreekbare en herbruikbare bouwsteen heeft hij een belangrijke stap gezet richting circulair bouwen.
Na de prijsuitreiking zei hij: “Je kunt proberen om het wiel alleen uit te vinden, maar echte circulariteit bereik je samen. Dat maakt deze overwinning extra bijzonder.” Over de landelijke finale is hij optimistisch: “Ik ben ervan overtuigd dat we een serieuze kans maken. Als je niet gelooft dat je kunt winnen, moet je niet meedoen.”
Zijn ervaring binnen de sloopbranche heeft de oorsprong van zijn innovatie gevormd: “Veel materialen krijgen na sloop een laagwaardige bestemming, terwijl ze veel beter hergebruikt kunnen worden voor hoogwaardige toepassingen.”

Deel dit bericht: