Na het eerste ‘Groot Apeldoorns Dictee’ van vorig jaar, werd woensdag 19 maart jl. de tweede succesvolle editie van het Dictee gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis van Apeldoorn. Dit lokale taalkundige fundraisingevenement evenement, een initiatief van Rotary Apeldoorn ’t Loo, had dit jaar het thema ‘Inclusie’ en kwam ten goede aan Stichting Inkluzie. De felbegeerde trofee, de zogenaamde ‘Vette 10 voor Taal-Bokaal,’ werd in de wacht gesleept door de Apeldoornse oud-nieuwslezers van het NOS Journaal Henny Stoel.
Joris van Toledo (Rotary Apeldoorn ’t Loo) over de tweede editie van het Apeldoorns Dictee: “Een geweldige afdronk, goed georganiseerd. We hebben goed gekeken naar het afgelopen jaar, naar de eerste keer en wat we daar van geleerd hebben. We hebben wel het gevoel, en dat proefde ik ook aan de mensen die er waren, dat het een stuk professioneler in elkaar zat, zonder af te doen aan het plezier, de humor en de ontspannen sfeer die er eigenlijk was. Het was wel even een stressvol moment van ‘het schrijven met de hand,’ in plaats van schrijven achter de laptop.”
Van Toledo vervolgt: “Het was ook wel weer een mooi dictee vond ik, er zat voldoende plezier en luchtigheid in maar het was wel gelardeerd met ‘moeilijke woorden.’ Er is een geweldig bedrag van 12.600 euro opgehaald wat wij doneren aan de Stichting Inkluzie. Dat is precies het bedrag waar de stichting een jaar lang drie muziekdocenten voor kan inzetten om aan hun doelgroep, de kinderen, voor wie Stichting Inkluzie zich inzet, een jaar lang muziekles te laten geven. Dus eigenlijk hebben we een jaar lang muziekles weggegeven, hoe geweldig is dat! De focus lag dit jaar meer op de verschillende sponsoren; hoe hoger het opgehaalde bedrag, hoe meer we kunnen aanbieden. En wat we volgend jaar gaan doen dat zien we dan wel, maar dat er een derde editie van het Groot Apeldoorns Dictee gaat komen is zeker,” aldus van Toledo.
De grote opkomst van deelnemers aan het dictee, sponsoren (circa 30 bedrijven), genodigden en overige belangstellenden benadrukte het succes van de eerste editie van vorig jaar. Wethouder Henk van den Berge opende de avond, voor de start van het dictee, met een toespraak waarin hij onder andere het belang van taalvaardigheid en onderwijs toelichtte en het op deze wijze steunen van bepaalde groepen binnen onze gemeente die doorgaans minder mogelijkheden hebben om zich daarin te kunnen ontwikkelen. Daarbij liet hij zijn eigen affiniteit met taal en het schrijven doorschemeren.
Het dictee van dit jaar met het thema ‘Inclusie’ werd, net als vorig jaar, geschreven door voormalig Stadsdichter Peter-Jan de Wilde. De presentatie van deze avond was in handen van oud-nieuwslezer van het NOS Journaal Gijs Wanders: “Ik vind het hartstikke leuk om hier weer te zijn. Ik ben ook heel blij dat hier weer zo veel mensen aan meedoen en ik ben altijd ontzettend benieuwd wat ze van het dictee gaan maken. Ik heb van tevoren de tekst natuurlijk al gezien. Het is een heel pittig dictee dus ik ben altijd benieuwd hoe mensen het er vanaf gaan brengen; jong en oud. Als je aan mij vraagt hoe het ervoor staat met de Nederlandse taal; er is natuurlijk veel straattaal. Jongeren gebruiken soms woorden die ik helemaal niet ken. Ik ben zelf nog steeds wel heel erg actief bezig met de Nederlandse taal. Ik schrijf op dit moment een boek, ik lees veel boeken dus ik ben taalgevoelig en ik hoop dat velen dat met mij zijn. En ik denk dat mensen die hier komen in ieder geval iets met taal hebben, anders doe je niet mee.”
Wanders over inclusie: “Inclusie betekent dat mensen in de samenleving, met- en zonder beperking, heel veel samen doen. Dat mensen zonder beperking de mensen met een beperking niet zien als mensen met een ziekte of aandoening maar gewoon als mens; een mens die ook mogelijkheden heeft. Als je samenwerkt met mensen die een beperking hebben, dan kan dat je heel veel vreugde geven. Wij hebben zelf een dochter met een verstandelijke beperking. We hebben altijd gekeken naar wat zij kan, naar wat haar mogelijkheden zijn in plaats van dat wij ons lieten ontmoedigen door wat zij niet kan en doordat ze de ruimte van ons kreeg, groeide ze enorm. Het zelfvertrouwen groeit, je ziet dat ze meer kan dan je zelf had gedacht. Je ziet dan een gelukkig mens voor je. Ik denk dat wij met z’n allen echt gelukkiger worden als we mensen met een beperking er echt bij betrekken in de samenleving. Dus ik vind het heel goed dat het geld dat deze avond oplevert wordt gedoneerd aan de Stichting Inkluzie,” aldus Wanders.
‘Breng mensen met- en zonder een beperking samen’ – Stichting Inkluzie.









TV-verslag dat Samen1 maakte van de eerste editie in 2024 van ‘Het Groot Apeldoorns Dictee.’ Te bekijken via de YouTube link: