‘Echt niet vandaag!’ is de actiedag tegen digitale criminaliteit in Oost-Nederland. Na de succesvolle eerste editie van 2024 komt er op 2 april 2025 een vervolg. De urgentie is hoog want iedere dag maken digitale criminelen vele slachtoffers. Het is hierin belangrijk om de krachten te bundelen en dit probleem samen aan te pakken: minder praten, meer doen!
Sjoerd Obbink (voormalig basisteamchef bij Politie Apeldoorn) benadrukte al eerder het belang van digitale veiligheid: “Cybercrime komt veel heftiger binnen dan we eigenlijk denken. Grote onderzoeken wijzen echt uit dat op het moment dat je een slachtoffer bent van cybercrime, dat het net zo heftig is, of soms nog heftiger dan het ervaren van een woninginbraak. Er zit nog schaamte op, sommige mensen hebben nog het idee dat zij dom zijn omdat zij ‘erin getrapt zijn.’ Maar het gaat vaak om zoveel geld, om zoveel emoties en om werelden die dan voor je afgesloten worden want de digitale wereld, daar kun je dan niet meer op vertrouwen.”
Obbink gaat verder: “Het is zo van groot belang dat wij met z’n allen elkaar bewust (‘aware’) maken dat cybercrime er is en wat daar aan te doen valt. Hoe je aan de preventieve kant wat kunt doen, maar dat er ook organisaties zijn die je achteraf kunnen helpen. En dat schaamte daar niet bij helpt. Kom er gewoon voor uit en dan gaan we kijken hoe we deze criminele netwerken kunnen gaan aanpakken. Dat moeten we met z’n allen doen. ‘Echt niet vandaag!’ is heel belangrijk om die ‘awareness’ te creëren, maar de dag daarna, gaan we daar gewoon mee verder. Want het is nodig om met z’n allen, bedrijven, gemeente en politie, samen op weg te gaan om te zorgen dat we een veilige digitale weg hebben voor eenieder. Voor ouderen, jongeren; voor iedere burger,” aldus Obbink.
De actiedag ‘Echt niet vandaag’ vindt onder andere plaats in de Centrale Bibliotheek CODA in Apeldoorn. Het doel is om Apeldoorners bewust te maken van cybercrime. Bezoekers kunnen daar dan terecht met hun vragen en zorgen over online criminaliteit. Ouderen zijn vaak doelwit vanwege beperkte digitale vaardigheden en goedgelovigheid, maar ook jongeren blijken gemakkelijk te verleiden te zijn door apps die hun gegevens stelen. Cybercriminelen richten zich echter op iedereen met waardevolle gegevens, zoals spaarrekeningen en persoonsgegevens.
In CODA worden thema’s als phishing, WhatsApp-fraude en belfraude besproken, maar ook in de rest van de stad vinden activiteiten plaats rondom cybercrime. Zo gaan studenten van ROC Aventus het centrum in om Apeldoorners weerbaarder te maken tegen online criminaliteit. In het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering worden mkb’ers gecontroleerd op hun online veiligheid. De actiedag is op woensdag 2 april vanaf 14:00 uur.
“Het is nodig om met z’n allen, bedrijven, gemeente en politie, samen op weg te gaan om te zorgen dat we een veilige digitale weg hebben voor eenieder. Voor ouderen, jongeren; voor iedere burger.”
Samen1 maakte een verslag van de eerste editie van ‘Echt niet vandaag!’ in 2024. Te bekijken via de YouTube link:
