80 Apeldoorners mochten in de Seyss Inquart bunker kijken

Regionieuws

Cultuur, Regio | Door: Christiaan Gijtenbeek |
bunker seyss inquart 1
Foto: Christiaan Gijtenbeek

Het komt zelden voor dat de bunker aan de Loolaan van Rijkscommissaris Arthur Seyss Inquart voor bezoekers geopend is. Ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding mochten 80 Apeldoorners een donderdagochtend een bezoek brengen aan de bunker.

De bunker is een kolossaal bouwwerk van gewapend beton, met een lengte van 35 meter en een breedte van ruim 13 meter. De bunker heeft muren van ruim 1 meter dik.

In dit goed beveiligde complex bevonden zich onder andere kantoren voor de hooggeplaatste nazifunctionarissen. Ook was er een slaapkamer voor Seyss Inquart, een douche, toilet en een grote telefooncentrale waarmee zelfs rechtstreeks naar Hitler gebeld zou kunnen worden.

Na de capitulatie van Duitsland 1945, is in de haast de bunker compleet met inboedel door Seyss Inquart achter gelaten. In 1946 is Arthur Seyss Inquart ter dood veroordeeld.

In 1948 hebben een 2-tal tekenleraren uit Apeldoorn er spotprenten op de muren aangebracht. Deze zijn inmiddels zeer fragiel geworden en moeten goed worden beschermd. In de jaren 50 heeft er nog een museum ingezeten en later nog even de scouting.

In 2017 is een groot gedeelte van de bunker gerenoveerd waarbij ook het permanente water probleem is verholpen. De bunker is een Rijksmonument en er loopt een onderzoek of de bunker vaker opengesteld zou kunnen worden. Maar voor de mensen die toch willen zien hoe die bunker er van binnen uitziet, heeft museum CODA een 3D virtuele tour.

bunker seyss inquart 3
Foto: Christiaan Gijtenbeek
bunker seyss inquart 2
Foto: Christiaan Gijtenbeek
bunker seyss inquart 4
Foto: Christiaan Gijtenbeek

Deel dit bericht: